Wisiorek Wielkanocny kurczaczek

Wiosenny naszyjnik z Wielkanocnym kurczaczkiem wykonany z masy plastycznej i metalowych półfabrykatów.

krok 1
Wszystkie produkty.
krok 2
Przygotuj ok. 2 gramy masy cytrynowej i 1 gram masy białej.
krok 3
Wymieszaj je do uzyskania jednolitego koloru i uformuj jajowaty kształt.
krok 4
Wbij od spodu szpilkę.
krok 5
Przygotuj 1 gram masy białej. Rozwałkuj i wytnij koło o średnicy o pół centymetra większej od spodu ulepionego cytrynowego tułowia. Koło nie musi być równe.
krok 6
Za pomocą ostrego narzędzia postrzęp brzegi koła.
krok 7
Umieść kurczaczka na skorupce i dociśnij ją do tułowia zasłaniając tym samym mocowanie szpilki.
krok 8
Przygotuj niewielki kawałek masy pomarańczowej i wykonaj z niej dzióbek.
krok 9
Rozwałkuj na bardzo cienki placek niewielki kawałek masy różowej. Za pomocą słomki wytnij kółeczko.
krok 10
Zwiń kółeczko na stożek jak na zdjęciu.
krok 11
Wytnij jeszcze 6 takich kółeczek i połącz ze sobą tworząc kwiatek.
krok 12
Z niewielkiego kawałka cytrynowej masy wypełnij środek kwiatka. Umieść kwiatek na głowie kurczaka. Wypiekaj w piekarniku w temperaturze 120 stopni (czas wypiekania ok. 20 minut).
krok 13
Po wypieczeniu i ostygnięciu namaluj oczka farbą akrylową. Możesz również polakierować całego kurczaka. Za pomocą szczypiec bocznych tnących odetnij nadmiar szpilki pozostawiając jej ok. 0,6 cm.
krok 14
Za pomocą szczypiec okrągłych wykonaj oczko. Do oczka zaczep ogniwko.
krok 15
Za pomocą ogniwka połącz wyrób z bazą naszyjnika. Wiosenny kurczaczek gotowy!