Bransoletka z pralinkami

Projekt wykonania bransoletki z metalowych półfabrykatów, koralików plastikowych oraz masy plastycznej termoutwardzalnej.

krok 1
Wszystkie produkty.
krok 2
Przygotuj ok. 4 gramy masy kasztanowej.
krok 3
Uformuj z niej kwadrat.
krok 4
Przebij szpilkę przez środek.
krok 5
Wykonaj wcięcie na ukos.
krok 6
Przygotuj niewielki kawałek masy brązowej. Delikatnie spłaszcz, wydłuż i wykonaj wcięcie przez środek. Cyrklem poszarp środek, aby powstało ziarnko kawy.
krok 7
Umieść ziarnko kawy na czekoladce.
krok 8
Przygotuj około 4 gramy masy brązowej. Uformuj półkulę.
krok 9
Przygotuj niewielki kawałek masy toffi i o połowę mniejszy kawałek w kolorze kasztanowym. Wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru.
krok 10
Zroluj.
krok 11
Zrolowaną modelinę umieść na czekoladce w formie „ślimaczka” tworząc tym samym polewę. Wbij szpilkę przez środek.
krok 12
Przygotuj około 4 gramy modeliny kasztanowej. Uformuj kształt liścia.
krok 13
Wbij szpilkę. Wykonaj na czekoladce wcięcia, tak aby przypominała liść.
krok 14
Przygotuj około 4 gramy modeliny toffi. Uformuj kształt półowalny i wbij szpilkę przez środek.
krok 15
Przygotuj niewielki kawałek modeliny kasztanowej. Zroluj. Umieść na czekoladce tak, aby wyglądało jak polewa.
krok 16
Przygotuj około 4 gramy modeliny toffi. Uformuj kwadrat i wbij szpilkę.
krok 17
Przygotuj niewielki kawałek modeliny kasztanowej. Rozwałkuj i wytnij niewielkie serduszko.
krok 18
Umieść serduszko na pralince. Wykałaczką wykonaj dziurki wokół serca. Wypiecz wszystkie pralinki w piekarniku w temperaturze 120 stopni (czas wypiekania około 20 minut).
krok 19
Po wypieczeniu i ostygnięciu możesz polakierować czekoladki. Z każdej pralinki odetnij nadmiar szpilki pozostawiając około 0,6 cm.
krok 20
Łączenie czekoladek zacznij od tej z ziarnkiem kawy. Za pomocą szczypiec okrągłych wykonaj oczko. Na niedomknięte oczko nałóż podłużną czekoladkę toffi i domknij je. W ten sposób przymocuj do siebie wszystkie pralinki w kolejności widocznej na zdjęciu.
krok 21
Nałóż na szpilkę koralik 12 mm. Za pomocą szczypiec bocznych tnących odetnij nadmiar szpilki pozostawiając około 0,6 cm. Wykonaj oczko. Na niedomknięte oczko nałóż kolejną szpilkę.
krok 22
W ten sposób połącz ze sobą trzy koraliki w kolejności 12 mm - 10 mm - 6 mm. Na ostatnie niedomknięte oczko nałóż jedną część zapięcia.
krok 23
Wykonaj jeszcze drugi taki koralikowy wężyk i na ostatnie oczko nałóż drugą część zapięcia.
krok 24
Otwórz oczko przy największym koraliku. Przyczep do czekoladki. Zrób to samo z drugiej strony.
krok 25
Gotowa bransoletka.