Kolczyki lody czekoladowe

Kolczyki w słodkim klimacie, wykonane z masy plastycznej i metalowych półfabrykatów.

krok 1
Wszystkie produkty.
krok 2
Przygotuj duży kawałek masy turkusowej – ok. 20 gramów. Tutaj kolor nie ma znaczenia. To bedzie tylko forma do odbicia wzorku na "waflu". Możesz więc użyć innego, dowolnego koloru lub różnokolorowych, niewypieczonych odpadków zbitych w kulkę.
krok 3
Rozwałkuj na grubość ok. 3mm. Odetnij nadmiar tworząc prostokąt.
krok 4
Przy pomocy linijki i narzędzia o zaostrzonym, aczkolwiek grubym zakończeniu tnij równe linie w odległości 3mm.
krok 5
Następnie natnij linie w przeciwnym kierunku tworząc kwadratową strukturę. Tak powstały stempel wypiecz w piekarniku.
krok 6
Przygotuj dwa kawałki modeliny białej i toffi.
krok 7
Wymieszaj do uzyskania jednolitego, beżowego koloru. Podziel na dwie częsci.
krok 8
Rozwałkuj.
krok 9
Rozwałkowaną beżową masę oprósz delikatnie mąką (aby nie przyklejała się foremka) i mocno dociśnij do wykonanej wcześniej formy.
krok 10
Prawdopodobnie wzór nie odciśnie się równomiernie, dlatego wytnij koło o średnicy ok. 3cm w miejscu, gdzie odbicie jest najwyraźniejsze.
krok 11
Zawiń koło w rożek.
krok 12
Odetnij nadmiar masy. Nierówności zostaną przykryte później gałką. Za pomocą pędzelka „przypiecz” wafelek skruszonymi, suchymi pastelami. Wafelek wypiekaj w piekarniku 5 minut, aby lekko stwardniał. Później będzie wypiekany ponownie z gałką.
krok 13
Przygotuj 5 gramów masy czekoladowej. Podziel na dwie części.
krok 14
Umieść gałkę na wafelku.
krok 15
Za pomocą szpachelki zrób wcięcie na dole gałki. Szpachelką i narzędziem o ostrym zakończeniu popracuj nad strukturą gałki.
krok 16
W gotową gałkę wbij szpilkę. Wszystkie czynności powtórz z drugim kolczykiem. Wypiekaj lody w piekarniku w temperaturze 120 stopni (czas wypiekania ok. 20 minut).
krok 17
Nałóż bigle i masz gotowe kolczyki.